Gyümölcspálinkák

Hagyományos ízek modern technologiával
 
Vevői ösztönzésre kezdtünk el 1998-ban gyümölcspálinkát készíteni. Kezdetben saját termelésű gyümölcsből, kisüstön főztünk, 2003 óta vásárolt gyümölcsből erősítőfeltétes modern főzőüstön desztillálunk.

Gurulós Málnapálinka

Úgy gondoltuk, a sok vadszeder, -kökény, -körte pálinkák mellett ugyanolyan kitűnő pálinka készíthető a szelíd változatú, házi málnából is. Elkészítettük! De nem a szeszipar régi szabályai szerint geist-et készítve, hanem klasszikus pálinkát, erjesztés és desztillálás útján. Az eredmény döbbenetes: a málna kiugrik a pohárból, majd legurul a torkunkon.

Magyar Kajszibarack pálinka

A magyar pálinka hírnevét ez alapozta meg, amikor annak idején elvitték Angliába. A magyar kajszi, mint gyümölcs a legkényesebb, de mint alapanyag a legjobb. Az ebből készült pálinkának pedig komplex, gyönyörű íze van. A gyümölcsök közt a magyar kajszi a királynő: ebből a legjobb a lekvár és ebből a legjobb a pálinka is!

Szamóca pálinka

Pálinkáink különlegessége a gyümölcsösség, a parfümös illat, amely a szamócánál még inkább előtérbe kerül. A mi szamócapálinkánkat a nyírségi homokon, szabadban termesztett, apró szemű, de illatban, zamatban gazdag földieperből készítjük.

Debreceni muskotályos szilvapálinka

A pálinkát a viszonylag ritka debreceni muskotályos szilvából készítettük, félévig eperfa hordóban érleltük. Az eredmény a klasszikus szilvapálinkával ellentétben, egy könnyed, nagyon gyümölcsös, nagyon szilvapálinka.

Kökény pálinka

Ez az új termékünk olyan jól sikerült, hogy valószínű a málnapálinkánk nyomdokába lép. Míg a bodza és a som nem kiemelkedő pálinka alapanyagok, addig a kökény csodát nyújt: hosszú íze és illata a belőle készült italban is jól érezhető. Kékesfekete, hamvas, csonthéjas vadgyümölcs létére szép illatú, a gyümölcsre jellemző vastag, testes pálinkát adott.

Birs pálinka

A birsalma az a gyümölcs, amit magában nem fogyasztunk, de ha a polcra tesszük, illatával betölti az egész szobát. Ezt használtuk ki a pálinka készítésénél is: ízében, illatában nagyon meghatározó italt kaptunk. A Kecskemét környékéről származó gyümölcsöt szeletelés után préseljük, a mustot kierjesztjük, és a birsalma bort pároljuk le. Az eredmény egy könnyű, légies birsalma pálinka.

"Fenyővíz" Borókapárlat

A ciprusfélék családjába tartozó örökzöld cserje érett termését a népi gyógyászat régóta használja. Az Alacsony Tátrából való az alapanyag. Míg ott a hagyomány szerint áztatják, kivonatolják, addig mi pálinka-készítési technológiával dolgozzuk fel. Fenyő vizet készítettünk ebből a karakteres, kesernyésen édes, hamvas kék bogyóból. Ez a pálinka olyan, mintha fenyőerdőben sétálnánk, miközben isszuk.

Érlelt Alma pálinka 5 éves

A pálinkát 7 fajta almából (jonathán, jonagold, mollis delices, gála stb.), almamust-almabor-almaborpárlat technológiával készítettük. 5 éves, tölgyfahordós érlelés után palackoztuk. A pálinkában a friss gyümölcs illatán és ízén túl keresse a hordós érlelés során keletkező vaníliás ízeket.

Szomolyai Fekete Cseresznye pálinka

A cseresznyefa szemet gyönyörködtető virágairól is ismert; gyakran kifejezetten a virágzásukkor nyújtott látvány miatt ültetik. A "szomolyai fekete" talán a cseresznye legjobb fajtája. Íze édes, zamata jellegzetes, leve sötétvörösen festő, pálinkája pedig a legrégebbiek közét tartozik. Nagy merészség volt hát részünkről saját termelésű szomolyaiból pálinkát készíteni, de úgy gondoljuk, az eredmény magáért beszél.

Vackor Vadkörte párlat

A vadkörte fanyar gyümölcs, de az ebből készült pálinka íze jóval könnyedebb. Kísérleteztünk vele, pépesítettük, préseltük. A párlat kóstolásakor meg lehet érteni, mit áldoztak be a vadgyümölcsök ízéből, illatából a nemesítők, amikor szárazság-, fagytűrő, rezisztens tulajdonságokat nemesítettek ki. A Székelyföldről származó, vadon termett gyümölcsből vadkörte bort készítünk, ebből desztilláljuk ezt a könnyű, kevésbé vadízű párlatot.

Vilmoskörte pálinka

A pálinkák közül a legnehezebb jó vilmoskörte pálinkát készíteni. Több éves kísérletezés után úgy érezzük, nekünk ez sikerült. A körte hazájában – Nagykanizsán - válogatott gyümölcsből készítettük ezt a számunkra is meglepő illatú és zamatú vilmoskörte pálinkát.

Cigánymeggy pálinka

A sokféle meggy közül a cigánymeggy adja a legszebb pálinkát. Nem véletlenül, divatos íz lett. Bátorságot vettünk megmérettetni magunkat, és Nagykanizsán termelt „késői szüretelésű", lekvárnak való gyümölcsből készítettük e pálinkát.

A Márton és Lányai Pálinkák a kultúrált italfogyasztás elkötelezett híve !
18 éven aluliak számára a szeszes italok fogyasztását nem ajánljuk !